20 martie 2014

Sociopatia distruge România !

Auzim tot mai des, dar, e drept, pe la colţuri, ca „trăim într-o societate bolnavă”. Aşa să fie ? Care este boala de care suferim ? Ce dovezi ar fi în acest sens ? Începând să gugălesc, trecând în revistă diferite definiţii, am ajuns repede la sociopatie şi m-am oprit: sociopatia (sau tulburarea de personalitate antisociala – vezi, alături, câteva surse „populare” din care m-am inspirat şi eu) este o tulburare de comportament, care se caracterizează prin absenţa interesului pentru lege, pentru alte persoane sau pentru drepturile celor din jur. Sociopatul  nu vede nici un beneficiu în normele sociale (pe care, de obicei, le ignoră), fiind centrat pe propriile nevoi şi dorinţe, este indiferent faţă de sentimentele altor persoane şi nu îşi îndeplineşte obligaţiile profesionale sau cele de părinte. Pe de altă parte, sociopatul este capabil de a masca aceste probleme, pentru a face o impresie favorabilă, cât timp este profitabil. M-a îngrijorat foarte mult faptul că sociopatia nu doare: este singura boală care nu determină disconfort sau suferinţă pentru persoana respectivă – acest lucru explicând şi extinderea acesteia. Ulterior, adâncind căutarea (în diferite manuale de psihiatrie), m-am speriat de-a binelea şi m-am decis, în sfârşit, să intru în rândul lumii (adică să am un blog şi cont pe Facebook) pentru a scrie aceste lucruri.
Există, într-adevăr, asemănări îngrijorătoare  între ceea ce vedem în comportamentul (individual sau în grup) al diferitelor persoane cu care interacţionăm şi descrierile de mai sus. Mai mult, am văzut aceste simptome mai ales în comportamentul politicienilor şi m-am convins că nu poţi avansa în politica românească decât dacă eşti sociopat – adică înfigi „cuţite în spate”, „înghiţi broaşte” şi, în general, eşti dispus să calci peste cadavre şi să faci nenumărate compromisuri. Deci, cu cât eşti mai bolnav, cu atât ajungi, în politică, mai sus...
Să fim bine înţeleşi: toţi manifestăm, într-o măsură mai mare sau mai mică, simptome de sociopatie, toţi suntem, într-o măsură mai mare sau mai mică, egoişti. Dar, chiar dacă graniţa între „normal” şi „patologic” este difuză, sunt multe situaţii clare. De exemplu, în opinia mea (toate aceste situaţii fiind trăite de mine) este sociopat:
·         Pietonul care stă la o şuetă pe un trotuar îngust şi se supără dacă îl rogi sa te lase, şi pe tine, să treci.
·         Şoferul care îşi parcează maşina în mijlocul străzii („doar pentru cinci minute!”), ca să-şi ia ţigări sau bani de la bancomat, blocând întreaga circulaţie.
·         „Locuitorul” care bea la crâşmă, uitându-se, admirativ, la soldatul sau jandarmul care înalţă digul, ca să nu-l ia apa, cu tot cu crâşmă.
·         Demnitarul care azi tună şi fulgeră împotriva coruptiei iar mâine te cheamă la el să te roage să-i angajezi o protejată sau care semnează, cu ochii închişi, un contract pentru o „firmă de partid”.
·         „Credinciosul” care îi calcă în picioare pe ceilalţi enoriaşi, ca sa ia apă sfiinţită.
·         Elevul care îşi face zece cruci şi se roagă să nu fie prins copiind la teză.
·         Profesorul care manifestă interes doar pentru rezultatele şcolare ale elevilor cu care face el meditaţii.
·         Directorul de şcoală sau primarul care îşi angajează neamurile incompetente ca profesori.
·         Inspectorul care interzice, oficial, listele cu preferinţele părinţilor pentru anumiţi învăţători, dar nu ezită să pună pile, la aceiaşi învăţători, pentru a primi, în clasă, vreo loază.
·         Sinucigaşul care îşi ia zilele deschizând gazul şi aruncând în aer un bloc întreg.
·         Fiecare dintre noi, când ne umflă râsul pentru că o mână de „nebuni” protestează împotriva demolării monumentelor istorice din Bucureşti.
·         Fiecare dintre noi când, atenţionaţi fiind că „Nu e voie să...”, răspundem „Şi ce dacă?”
Cum am ajuns într-o asemenea situaţie ? Specialiştii spun că nu se ştie prea bine cum apare sociopatia, dar sunt de acord, în unanimitate, că principala cauză o reprezintă deficiențele educaționale, într-un mediu social nefavorabil. Tot ei mai spun şi că perioada critică este cea a debutului adolescenţei (primele simptome apărând pe la 15 ani), copiii şi adolescenţii abuzaţi sau neglijaţi prezentând cel mai mare risc.
Dacă ne gândim, puţin, la şcoala pe care am urmat-o, de câte ori am cooperat, în comparaţie cu situaţiile în care i-am concurat pe ceilalţi? De cîte ori ni s-a spus că trebuie să ne pese nu numai de noi, ci şi de colegul nostru? De câte ori am fost puşi în situaţia de a ajuta sau de a primi ajutor de la colegi? În ceea ce mă priveşte, analizând, retrospectiv, cei 17 ani de şcoală, am constatat că nu am lucrat niciodata în grup, că mi s-a spus întotdeaunasă învăţ ca să iau premii, că nu trebuie să mă intereseze ce fac ceilalţi şi că, la urma urmei, fiecare pentru el... Empatie? Compasiune? Ce-i aia?
Până la urmă, România are conducătorii pe care îi merită: pentru că aşa i-am educat. Sociopaţii ne conduc şi, din acest motiv, educaţia a fost şi va fi, în continuare, neglijată. În plus, aceiaşi conducători, ca să le fie bine în continuare, vor fi adversari declaraţi ai oricărei forme de educare a solidarităţii sociale, singura care transformă o „populaţie” (o gloată mânată din când în când la vot) într-o  societate: nu întâmplător, un sindicat, care a făcut istorie răsturnând un regim totalitar, s-a numit „Solidaritatea”.

Acesta este şi motivul pentru care acest priml articol are titlul de mai sus: sunt convins că educaţia (lipsa / inadecvarea ei) este rădăcina tuturor relelor din societatea românească (sociopatia endemică fiind unul dintre ele) şi, pe cale de consecinţă, o „bună educaţie” ar putea fi leacul. Dar, ce ne facem că, într-un document oficial al României, postat pe site-ul Comisiei Europene (Programul de Convergenţă al României 2013-2016), vedem că România nu va aloca, până în 2060, mai mult de 3,4% din PIB, pentru Educaţie ? (v. http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/nd/cp2013_romania_ro.pdf). Oare ţara ne vrea proşti? Mai trebuie să ne întrebăm de ce? Ce-i de făcut? Mai precis, ce va face fiecare dintre noi, fiecare dintre voi? Până la urmă şi pensia noastră depinde de solidaritatea socială...

4 comentarii:

  1. Sociopatia distruge România !
    Dacă nu mă crezi, vezi:
    • http://www.la-psiholog.ro/info/personalitatea-antisociala
    • http://www.curaj.net/?p=68840
    • http://www.sfatulmedicului.ro/Schizofrenia-si-alte-tulburari-psihice/tulburarea-de-personalitate-antisociala_104
    • http://en.wikipedia.org/wiki/Antisocial_personality_disorder
    • http://house.wikia.com/wiki/Antisocial_personality_disorder
    • http://www.mentalhealth.com/dis/p20-pe04.html
    • http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Sociopathic+personality+disorder
    Apoi compară cu ceea ce vezi pe stradă, la televizor, prin parlament etc. !
    Soluţia: educaţia !

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, adevărat și trist totodată. Mediul schimbă sau formează persnalitatea unui individ.
    Educația îl ferește de foarte multe ori pe individ de medii rău famate.
    În situația în care societate per ansamblu reprezintă un mediu prost așa cum reiese din articol, în acest caz în mod logic concluzia ar fi că nu sunt prea multe lucruri de făcut în această situație.
    De fapt eu cred că problemă e mult mai profundă și nu cred că sociopatia este neapărat specifică unei zone mai puțin dezvoltate de pe Glob sau corupției endemice dintr-un stat.
    De fapt, așa cum bine spuneați, datorită faptului că psihologii nu au determinat în mod precis cauza acestei tulburări, după părerea mea, ea este adânc înrădăcinată în natură umană.
    Iar când facem referire la natură umană intrăm în domeniu filozofic, sau al concepției despre lume și viață, cum îmi place mie să spun.
    Dacă pornim de la curentele ideologice care au stat la bază "dezvoltării" educaționale ale poporului român.... detectăm și sursă acestei tulburări comportamentale.
    Dacă o concepție ideologico-filozofică este greșită ea poate duce la erori sociale.
    Ideologia ateist-comunisto-evolutionisto-hedonisto-marxista... pornește de la premiza ca omul în esență lui este BUN sau mai rău, ca nu există BINE sau RAU, pentru ca dintr-un Univers determinist.... moralitatea e o prostie... și nu poate fi explicata din punct de vedere teoretic în procesul evoluției speciei umane.
    De aceea... aspecte ca "natura răului" (în cazul de față natură apariție comportamentului sociopat la individ) este total necunoscută, ignorată sau negata. Nu există alte alternative în ideologia mai sus amintită.
    Dacă facem însă un experiment simplu, încercând să "educăm" un bebeluș căruia i-am dat 2 jucării, să le împartă cu cineva de aceeași vârstă cu el vom putea observa comportamentul nativ chiar natural egoist al speciei umane.
    Deci ne naștem cu tendințe sociopate... Problemă constă în educație dar nu în cea instituționala (fie ea și instituția parentală) ci în cea ideologico-filozofică.
    După cum spuneam... sociopatia în orice societate guvernată pe teoria evoluționistă este în general sociopată... și aici nu e doar situatia României ci și a altor state care au renunțat la ideologie iudeo-crestina.
    Ideologie care e corecta în ceea ce privește natură umană.
    Educația instituționala actuală nu poate convinge individul de nevoia de a simpatiza, atata timp cât nu-i poate răspunde la întrebarea simpla: De ce există atâția nemernici (mediu) și ce avantaj am dacă nu sunt un nemernic?
    A luptă să te desprinzi de mediu este egal cu a opta pentru a avea VIRTUTI.
    A avea VIRTUTI înseamnă să ai o ideologie corecta despre lume și viață, altfel putem să dezbatem la nesfârșit acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tind sa te contrazic grav. Intradevar acestea sunt simptomele sociopatiei dar conducatorii nostrii nu sunt sociopati , sunt psihopati.Majoritatea vad psihopatii ca pe niste maniaci, care fac scandal si distrug totul etc. Defapt ei sunt cei care isi planuiesc atent fiecare miscare, sociopatii sunt spontani. 90% Dintre psihopati NU ajung la crima. Conducatorii pe care tu ii incadrezi in categoria "sociopath" sunt defapt mult mai avansati de atat , fiind capabili sa pacaleasca aceasta "lege" si chiar sa gaseasca moduri in care sa o schimbe si manipuleze dupa bunul plac, ei sunt psihopati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doar 4% din populatia lumi sufera de sociopatie!
    Romanii sunt prea prosti pentru a fi sociopati !!!

    RăspundețiȘtergere